На 12, 13 и 14.11.2018г. поради извършване на ремонтни дейности, служба „Архив“ на РС Ст. Загора няма да работи с граждани.

Предварително се извиняваме за създаденото неудобство.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 30 октомври 2018 година от 13.30 часа в зала №7 – втори етаж на Съдебната палата в Стара Загора, ученици от VII В клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ ще бъдат гости на Районния съд.

Целта е учениците да се запознаят непосредствено с работата на магистратите.

С тяхно участие ще бъде разигран симулативен процес, изграден върху сюжета на приказката „Червената шапчица“. Ментори на седмокласниците при изграждането на различните роли ще бъдат съдии от Районен съд – Стара Загора.

Събитието е част от образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2018/2019г. в Районен съд – Стара Загора.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора станаха съдии за един час

Ученици от Х клас от Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора бяха специални гости на Районния съд по време на инициативата „Час на класа – Темида отблизо“. Те бяха посрещнати от председателя на Апелативен съд – Пловдив, Магдалина Иванова и председателя на Районен съд – Стара Загора, Милена Колева.
Десетокласниците бяха впечатлени от мерките за сигурност на входа на Съдебната палата. Те наблюдаваха как работи скенера, през който задължително преминава за проверка багажа на всички посетители.
За малко повече от час зала № 7 на Съдебната палата се превърна в класна стая.
Пред учениците беше представен случай от практиката на Пловдивския съд за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описанието на жертвата пред полицията. Децата се включиха в разпознаване на „нападателя“. Те научиха как се снемат пръстови отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопроизшествието. След това петима десетокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в зала №7. Други влязоха в ролята на прокурори и адвокати. По време на възстановката на съдебен процес учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“.
В ролята на техен учител влезе съдията в Апелативен съд – Пловдив Христо Крачолов. Той разказа какви видове дела се разглеждат в съда. „Ако гледате репортаж по телевизията, само по цвета на папките можете да разберете какви видове дела разглежда съдебният състав, тъй като червените папки са за наказателните, а зелените – за гражданските дела“, каза съдия Крачолов. Той обясни на учениците какво символизира Темида – богинята на правосъдието, и защо на очите има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч.
С много емоции беше посрещната демонстрацията на служители от областно звено „Съдебна охрана“ към Министерството на правосъдието. Униформените направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и различни техники при конвоиране на задържани лица.
Специален гост на „Час на класа“ беше журналистката от БНТ Сашка Пушкова, която сега е пресаташе на Апелативния съд в Пловдив. Учениците изгледаха с любопитство неин репортаж за дело с голям обществен интерес, след което тя разказа за професията на съдебния репортер.
В „Час на класа“ участваха 27 ученици от Х клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Те бяха придружени от началника на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова и Антония Жилкова, която е преподавател по „Етика и право“ .
Председателите на Апелативен съд – Пловдив и Районен съд – Стара Загора съдиите Магдалина Иванова и Милена Колева наградиха с грамота всеки от десетокласниците. Те ги поздравиха за отличното представяне и им пожелаха тези, които са се насочили към професията на юриста, да сбъднат мечтата си.

19.10.2018 г.

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

На 19 октомври 2018 година от 13.30 часа  в зала №7 – втори етаж на Съдебната палата в Стара Загора, ученици от десети клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ ще бъдат гости на Районния съд.

По покана на председателя на Районен съд – Стара Загора Милена Колева и председателя на Апелативен съд – Пловдив  Магдалина Иванова децата ще проведат „ЧАС НА КЛАСА“ на тема „Съдът отблизо“.

Целта е учениците да се запознаят непосредствено с работата на магистратите.

Под формата на ролеви игри те ще могат да участват в „съдебен процес“ като съдии, прокурори и адвокати. Ще им бъде показано как се прави разпознаване на лице, заподозряно в извършване на престъпление, и правилата за конвоирането му до съдебната зала. Специално внимание ще бъде отделено на престъпленията, свързани с придобиването и държането на наркотични вещества, и предвидените в закона наказания.

Инициативата „ЧАС НА КЛАСА“ е създадена по идея на магистратите от Апелативния съд. За първи път тя ще бъде представена извън Пловдив. До сега в нея са участвали над 600 деца от различни училища в града под тепетата.

Десетокласниците ще бъдат придружени от директора на гимназията Теодора Господинова и началника на Регионалното управление на образованието – Стара Загора Татяна Димитрова. Те ще бъдат посрещнати пред Съдебната палата в 13:20 ч.

 

19.10.2018 г.

Във връзка с въвеждане на единна система за номерация на кабинетите и съдебните зали в съдебната палата от 15-ти сптември 2018 г. са променени номерата на съдебните зали на Районен съд – Стара Загора както следва:

Ет. 1

  • била Зала 1 – сега Зала 2;
  • била Зала 2 – сега Зала 1;
  • била Зала 3 – сега Зала 5;

Ет. 3

  • била Зала 10 – сега Зала 11
  • била Зала 11 – сега Зала 10

Ет. 4

Номерацията на съдебни зали с номера 12 и 13 се запазва.

 

 

 

Във връзка с дезинсекция и дератизация в сградата на Съдебната палата – Стара Загора на 31.08.2018г. работното време на Районен съд Стара Загора ще бъде до 12:00 часа.

На 30-ти и 31-ви юли 2018 г. справки по архивирани и наказателни дела няма да се правят. Ограничението е свързано с извършван ремонт на помещенията на Наказателно деловодсто и Архива на Районен съд – Стара загора. Извиняваме се за неудобството, причинено на граждани и адвокати.
В периода между 1-ви и 31-ви август Наказателно деловодство ще се помещава в Зала 3, а Архива – в зала 2 на съдебната палата.

Досегашните младши съдии от Окръжен съд – Стара Загора Никола Кънчев и Свилен Жеков се присъединиха към екипа на Районен съд – Стара Загора официално на 12-ти юли. До този момент съдиите от съда работеха с много по-високо от средното натоварване за страната поради четири незаети щата за магистрати. Уврени сме, че новопостъпилите колеги ще заемат своето достойно място в нашия колектив и ще дадат своят принос към срочното и качествено правораздаване в Районен съд – Стара Загора.

Във Facebook страницата на Районен съд – Стара Загора са публикувани в нарочно създаден албум всички участващи творби, в конкурса за детски рисунки на тема „Бъдещето в детските очи – проекция на справедливостта и красотата“. Всеки желаеш може да даде своя глас за своя фаворит и да спомогне той да получи наградата на публиката. Конкурса се организира във връзка с обявения за 18-ти април ден на отворените Врати на Районен съд – Стара Загора. Тогава ще бъдат обявени и наградени отличилите се малки творци.

Албума, в който можете да гласувате можете да намерите тук. 

Ден на отворените врати 2018

Ден на отворените врати
Ден на отворените врати

18.04.2018 г. е обявен за Ден на отворените врати в Районен съд – Стара Загора

Традиционно денят на отворените врати в съда е свързан с деня на Конституция – 16 април. Фокусът е върху децата и младежите от града, повишаването на тяхната правна култура и доверието в институцията. Гостите на деня на отворените врати ще имат възможността да присъстват на лекции на теми, свързани с информационните технологии и връзката им с правото, защита на личността личните данни в съвременния цифров свят. Лектори ще бъдат Александра Цветкова, управител на фондация LIBRE и Стефан Чертоянов, системен администратор на съда. Съдии и служители на съда ще отговарят на въпроси, свързани с институцията. На събитието са поканени всички желаещи да присъстват.

На събитието ще бъдат наградени отличилите се участници в първия конкурс на съда за ученическо есе и рисунка.

 

 

Ученически конкурс 2018 г.

Районен съд – Стара Загора стартира конкурс за есе и рисунка за учениците от училищата на територията на община Стара Загора в следните категории:
1. Възрастова група „четвърти-девети клас“ – конкурс за есе или рисунка на тема „Бъдещето в детските очи- проекция на справедливостта и красотата“
2. Възрастова група „десети – дванадерсети клас“ – конкурс за есе на тема „Свободата на личността – право и морал“

 

Условия за участие в конкурса на Районен съд – Стара Загора

Участниците могат да подават своите есета на електроннен адрес konkurs@rs-stz.bg , а рисунките могат да се подават в регистратурата на РС – Стара Загора в съдебната палата или да се изпращат на адрес: гр. Стара Загора, ул. М.М. Кусев 33 – Районен съд. Заедно с творбите участниците трябва да дават и контакт за обратна връзка, както и да посочат класа и училището, в което учат.
Крайна дата за подаване на творбите – 31.03.2018 г.
Жури от съдии от Районен съд, художници и журналис’ти от града ще оценяват творбите.
Обявяване на отличилите се творби – 16.04.2018 г.
Награждаване на отличилите се – 18.04.2018 г. – деня на отворените врати на Районен съд – Стара Загора.
Всички рисунки, подадени за конкурса ще бъдат подредени в специална галерия на страницата на Районен съд, като ще бъде дадена възможност за гласуване за определяне ‘на наградата на публиката.
За повече информация следете специалната страница за конкурса.

Районен съд Стара Загора стартира съвместна инициатива с Община Стара Загора на тема „Безопасност на децата в Интернет“. Съдии и специалисти по информационни технологии от Районен съд ще проведат цикъл от лекции, презентации, и разговори на теми свързани с безопасността, защитата, и превенцията на децата в Интернет. Ще бъдат представени правни механизми за защита на децата и технически възможности за противодействие и реакция при евентуална или реална компютърна заплаха.
Инициативата е насочена към деца и родители, и има за цел да запознае с рисковете пред дигиталното дете, възможности за превенция и защита.
На 31 Януари в зала Славейков на Община Стара Загора ще се проведе първата лекция от цикъла.

 На 9-ти януари се проведе среща между съдии на Районен съд – Стара Загора и адвокати от старозагорската адвокатска колегия на тема „Практически проблеми при прилагане на ГПК“. На срещата присъстваха и съдии от Окръжен съд – Стара Загора, Районен съд – Казанлък, както и частни съдебни изпълнители. Бяха поставени и обсъдени въпроси и проблеми във връзка с последните изменения в ГПК. Председателят на съда, съдия Милена Колева, зам. председателят Антония Тонева, доскорошният ни колега, вече – съдия в ОС, Веселина Мишова представиха своите виждания и тълкувания относно промените в кодекса.

От началото на 2018 г. районен съд – Стара Загора обнови своето лице в интернет пространството. Екипът на съда се надява новата ни страница да е полезна за граждани, адвокати и институции със своето съдържание и възможности за контакт.